maandag 28 december 2009

Gisteren werden de laatste vluchten van het jaar gevlogen. Ondanks het minder goede weer waren er toch nog zes piloten die de kou trotseerden.
Ondertussen wordt er ook druk gewerkt in de werkplaats om de toestellen hun winteronderhoud te geven. Zo worden de kunststof toestellen voorzien van een waslaag.Wie iets meer wil weten over het behandelen van de lak lees het volgende artikel eens.

donderdag 24 december 2009




Het Limburgs Zweefvliegcentrum
Wenst u en uw familie een zalig kerstfeest en een gelukkig en gezond 2010.
Veel vlieggenot en veilige vluchten!

Het bestuur
Afgelopen zondag konden we jammer genoeg niet vliegen omwille van de sneeuw. Als het weer het toelaat gaan we dit weekend de laatste vluchten van het jaar doen.

maandag 23 november 2009

Op de ledenvergadering van afgelopen zaterdag was er een massale opkomst.
We kregen er een overzicht van het toch wel zeer succesvolle eerste werkjaar van LZC. Ook de planning voor 2010 werd uiteengezet.

Dankzij het teamwerk en de motivatie van al onze leden is 2009 alvast een vruchtbaar jaar geweest met 3 solo's, enkele prachtige stages in Frankrijk, meer dan 800 starts en meer dan 400 vluchturen. Wie weet brengt eind 2009 nog wat mooi weer, zodat we tussen de winterklusjes door nog een vluchtje kunnen maken.

Na de ledenvergadering werden er tussen cola en pint al veel "vliegplannen" gemaakt voor het volgend jaar. Hopelijk brengt 2010 ons goed zweefvliegweer zodat we onze dromen kunnen waarmaken.

donderdag 19 november 2009

Oktober bracht nog enkele leuke vliegdagen en in november gingen enkele leden naar de open (zweefvlieg)dag in Beauvechain. Achter de schermen wordt er nog hard gewerkt aan de website van LZC en zaterdag 21 november is het ledenvergadering in Zutendaal.

dinsdag 29 september 2009

Nadat we tijdens Nature for Life en Sanicole vorig weekend succesvol promotie konden voeren werden dit weekend 57 starts gedaan. Tevens mochten we Jo als nieuw lid verwelkomen. We wensen René te bedanken om zondag de taak van lierman op zich te nemen.

dinsdag 15 september 2009

Afgelopen weekend hadden we ondanks het minder goede weer toch nog 50 starts. Een aantal medewerk(st)ers van 4RCI en van het Kwartier Wevelsmoer maakten via een initiatievlucht kennis met het zweefvliegen. Vandaag werden de laatste twee zweefvliegtuigen van onze vloot EASA-gekeurd. In drie weken tijd werd onze hele vloot met goed gevolg EASA-gekeurd en dit dank zij de goede voorbereiding van de dossiers, de inzet van een aantal leden maar tevens door de constructieve inspectie door de technische expert van het Directoraat Generaal van de Luchtvaart. Volgende zondag zal LZC ook aanwezig zijn op een stand van de Liga op de International Airshow Sanicole en op een stand van Nature for Life.

woensdag 9 september 2009

Vandaag slaagden weer twee leden in het examen van vliegveldoverste, proficiat voor de geleverde inspanningen. Hiermee wordt onze basis uitgebreid: momenteel hebben we 7 instructeurs, 6 vliegveldoversten, 3 technisch controleurs en 4 sportcommissarissen, voldoende potentiëel om een flexibele en gedegen operatie van het zweefvlieggebeuren te kunnen garanderen naar onze leden.

maandag 31 augustus 2009

Op 20 september zal er geen zweefvliegactiviteit zijn en stellen we de baan graag ter beschikking voor de organisatie van Nature for Life. Deze dag wordt geörganiseerd door Rotaryclub Genk-Staelen en Nationaal Park Hoge Kempen. De opbrengsten van deze natuurhappening worden besteed aan een betere toegankelijkheid van het Nationaal Park voor andersvaliden i.s.m. Home Fabiola Maasmechelen en MPI Ter Heide Genk. ALLEN HIER HEEN...

LZC zal die dag een stand hebben waar U de nodige informatie over het zweefvliegen in Zutendaal zal kunnen krijgen.

zondag 30 augustus 2009

Gisteren hadden we een aantal medewerk(st)ers van 4 RCI op bezoek. Deze dienst van defensie is verantwoordelijk voor het beheer van het onroerend goed van het militair patrimonium. Tevens werd onze zweefvliegvloot onverwacht uitgebreid met een Ka6CR, OO-ZEP , proficiat aan de nieuwe eigenaars.

donderdag 27 augustus 2009

Langzaam maar zeker groeien we verder. Sinds vorig weekend hebben we beschikking over een grote hangaar. Tevens goed nieuws voor onze solisten : volgende zondag komt onze eerste Ka8 : OO-ZAP, met dank aan de vrienden van Keiheuvel.

maandag 17 augustus 2009

Tijdens het hemelvaart-weekend werden we opnieuw beloond met een solo: Thomas vloog met zijn Ka7 zijn eerste solovlucht. Proficiat, we zullen de dooptafel alvast klaar zetten. Zowel Thomas en Frank waren na 5 maanden opleiding solo. Het is natuurlijk belangrijk dat je regelmatig vliegt, maar met de lage kosten van een lierstart staat niemand op de grond te wachten tot het plafond 800 m of meer is, er wordt gestart vanaf dat de lier klaar staat en doe je op een dag wel veel starts en landingen tegen lage kosten.

dinsdag 11 augustus 2009

Afgelopen weekend was één van de succesvolste tot nu toe in de geschiedenis van LZC :

  1. Frank ging solo en meteen de eerste doop op LZC, proficiat Frank.
  2. Kurt die al solo was achter de sleper maakte zijn eerste solo-start aan de lier.Ook voor jou proficiat.
  3. Op zaterdag hadden we een grote delegatie van Hondenschool De Roedel op bezoek die via een initiatievlucht wensten kennis te maken met het zweefvliegen waardoor we dit weekend 65 starts deden.
  4. Jan en Johny werden lid van LZC, welkom bij de club

Ons eerste seizoen verloopt dus prima : met bijna 600 starts gedurende de eerste 7 maanden en een ledentoename van meer dan 60 % zijn wij waarschijnlijk de snelst groeiende zweefvliegclub in België ;-) . We hebben dan ook heel wat troeven in handen om op een goedkope en plezierige manier te leren zweefvliegen en dit voor jong en oud.

woensdag 5 augustus 2009

We verwelkomen Romain als nieuw lid van LZC. Aanstaande zaterdag zijn er weer een groot aantal initiatievluchten gepland, de belangstelling voor LZC groeit........

zaterdag 1 augustus 2009

Na een aangename vakantie werd weer gelierd op EBSL. De tweezitters zitten nog in StFlo maar de LS3 en de Mininimbus waren weer paraat. Alhoewel de meteo niet zo optimistisch was konden alle piloten door een lierhoogte van 550m toch onmiddelijk aanpikken. Voor hen die eens willen zien hoe een zweefvliegtuig wordt opgebouwd.

vrijdag 31 juli 2009

Gisteren was er weer een betere dag in StFlo : De LS1C vloog 230 km, de Lark 185 km, vandaag laatste vliegdag. Vanmorgen werd door het BIPT ons nieuw basisstation goedgekeurd.

donderdag 30 juli 2009

Frederik doet zijn eerste overland met de Blanik en landt buiten op Troyes.

woensdag 29 juli 2009

Vandaag werd er weer overland gevlogen, de LS1C deed 165 km en de Lark 180 km. De Blanik bleef ruim lokaal, kwestie van een ophaalploeg te hebben. Hopelijk krijgen we de komende dagen nog mooi vliegweer.

vrijdag 24 juli 2009

Het weer wil dit jaar niet echt meewerken in St-Flo. De eerste dagen werden wel veel starts gedaan maar het overlandweer bleef uit. Dit kon de pret nochtans niet bederven en er werden een paar uitstappen gepland met een bezoek aan het kasteel Vaux-Le-Vicomte als hoogtepunt.

zaterdag 18 juli 2009

Het kamp in Pont-sur-Yonne is vandaag beëindigd. Gisteren werd er omwille van het slechte weer niet gevlogen. Vandaag start het kamp in Saint Florentin. Hopelijk zijn de weergoden ons goed gezind.

donderdag 16 juli 2009

Gisteren eerste buitenlanding van het dit kamp en een proef van 200 km. Vandaag een proef van 220 km. Vanavond werden de bakken afgebouwd omwille van het onweer.

dinsdag 14 juli 2009

Het zweefvliegkamp in Pont-sur-Yonne is vandaag begonnen. De eerste proeven werden gevlogen. De meteo ziet er goed uit voor de komende dagen.

zaterdag 11 juli 2009

De Chiro van Opglabbeek en de Sportraad van Zutendaal waren vandaag onze gasten. Ondanks het minder goede weer werden er toch nog 28 starts gedaan.

zaterdag 4 juli 2009

Vandaag hadden we bezoek van een toffe groep Zuid-Limburgse meiden. De vriendinnen van Jacqueline hadden voor haar een verrassing in petto voor haar vrijgezellendag/avond : een lierstart en vlucht met een zweefvliegtuig. Ze hadden LZC uitgekozen als meest ideale plaats om Jacqueline van de grond te laten gaan. We wensen Jacqueline en haar partner veel geluk toe.

zaterdag 20 juni 2009

Met 35 starts hadden we vandaag weer een succesvolle en toffe dag.Een 20-tal piloten/leerling-piloten van Ostend Air College waren onze gast om eens kennis te maken met het zweefvliegen.

dinsdag 16 juni 2009

We hebben weer wat te vieren : Kurt is lid geworden van LZC, Thomas is eigenaar geworden van een EASA-gekeurde Ka7 en de 5-vluchtenkaart heeft succes. Het komende weekend hebben we heel wat initiatievluchten te vliegen dus allen op post. De zweefvliegkampen in Frankrijk ( Pont-sur-Yonne en Saint Florentin ) zijn bevestigd. Na een half jaar mogen we stellen dat LZC stilaan op de Vlaamse zweefvliegkaart komt te staan.

dinsdag 2 juni 2009

Afgelopen weekend vonden velen de weg naar LZC. Er waren 45 starts en er werden een paar mooie proeven gevlogen, de kaap van 500 starts komt in zicht. Voor hen die het nationale park der Hoge Kempen eens van boven willen bewonderen, neem contact op met lzc@telenet.be

maandag 25 mei 2009

Vorige week ging de jaarlijkse bergvliegstage in Challes-les-Eaux door. Enkele leden brachten er een schitterende week door met prachtig weer. Er werden weer een groot aantal vluchten gedaan.Binnenkort volgt een impressie. Op EBSL werd er gedurende het verlengde Hemelvaartweekend uiteraard ook gevlogen en werd de eerste avondactiviteit georganiseerd.

zaterdag 2 mei 2009

Het aantal starts daalt, het aantal vlieguren/start neemt toe. De lierman moet af en toe al eens wakker worden gemaakt. Gisteren vloog Willy weer een mooie proef. Vandaag kregen we bezoek van twee boswachters van Agentschap Natuur en Bos die een interessante uitleg gaven over de fauna en flora op en rond het militaire domein. De C15 diesel werd in gebruik genomen als kabelsleepauto.

vrijdag 1 mei 2009

Afgelopen week werden er een aantal leden weer de nodige infrastructuurwerken uitgevoerd voor onze lokalen nadat vorig weekend ook al de toegang tot de lokalen werd geklinkerd.

maandag 13 april 2009

We beginnen stilaan op kruissnelheid te komen, dit weekend waren er 34 starts waarvan 29 starts vandaag met grote belangstelling. Paasdaag werd er niet gevlogen vanwege laaghangende paasklokken :-). Catch sponsorde vandaag een mooie Garmin GPS, de overlandvliegers kunnen zich hiermee klaar maken voor de grote proeven.

maandag 6 april 2009

Afgelopend weekend werd er weer vooruitgang geboekt; Catch en Bryan kwamen de club vervoegen en met 39 starts werd er weer flink gevlogen (met dank aan René, Joris en Hubert). Vandaag was er weer een opleidingsdag voor de lierbedienaars.

zondag 29 maart 2009

Een goede start van het seizoen; Frank als nieuw lid en 21 starts !!!

zaterdag 28 maart 2009

Vandaag werden onze clublokalen op orde gebracht en werd de lier gemodificeerd. We verwelkomen tevens onze nieuw leden Thomas en Frederik.

zaterdag 28 februari 2009

Eerste starts met onze gereviseerde lier zijn geslaagd. Ontkoppelhoogte voor Blanik en LS3, iets meer dan 600m. Langste vlucht vandaag 1u18min.

dinsdag 24 februari 2009

De tarieven voor 2009 zijn definitief vastgelegd. Zie rubriek INFO in de LZC-website.

zondag 15 februari 2009

De openingsvergadering was een succes. Ondanks Valentijn kwamen er toch veel geïnteresseerden opdagen.

vrijdag 6 februari 2009

De electronische plank is klaar, een staaltje van Tom's programmeerkunst:
  • registreren van start en landing met één druk op de knop
  • volledige ledenlijst met voor iedere piloot de toestellen waarop hij/zij gelost is, bevoegdheden per lid, controle op checkvlucht
  • lijsten van alle vliegoperaties per dag /maand /jaar
  • automatische afrekening per vlucht
  • enz...

dinsdag 3 februari 2009

Wat velen niet voor mogelijk hielden is dan toch gerealiseerd, de definitieve goedkeuring van DGL voor het vliegveld EBSL voor zweefvliegactiviteiten is binnen.

zaterdag 31 januari 2009

Een spetterend filmpje: Porta Westfalica

zaterdag 24 januari 2009

Onze viertrommellier is klaar voor gebruik, kijk maar eens op de fotopagina.

Een paar gegevens :
  • aandrijving 15 L . 10 cilinder luchtgekoelde Deutz-diesel 310pk
  • overbrenging ZF-automaat
  • 4 trommels met ieder een capaciteit van 3200 m kabel
  • volledig electronisch gecontroleerde besturing

woensdag 21 januari 2009

De frequentie voor EBSL is gekend : 134.925 MHz.

zondag 18 januari 2009

Vandaag bezocht Klaus Fey onze club, een expert in lieren en lierkabels.
Zie ook Feybonn

zaterdag 17 januari 2009

Achter de schermen wordt hard gewerkt om het eerste vliegseizoen voor te bereiden. Binnenkort openingsvergadering, uitnodigingen worden binnenkort verstuurd.